یوشی هید اندو، رئیس هماهنگ کننده نظام میراث کشاورزی فائو در گفتگوی اختصاصی با خبرئگارخبرگزاری صدا و سیما در رم گفت: مایلم به ملت ایران، برای ثبت نظام تولید زعفران این کشور به عنوان میراث کشاورزی مهم جهانی در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد تبریک عرض کنم.وی افزود: این یک پیروزی بزرگ برای کشاورزان ایرانی است که در تولید این محصول سابقه ای طولانی دارند و توانسته اند با هوش و زکاوت و حفظ نظام کاشت زعفران از طریق قنات این محصول را به خوبی و با کیفیت بسیار بالا تولید کنند.
محمد حسین عمادی، نماینده دائم ایران در فائو نیز ثبت جهانی زعفران ایران را دستاورد بزرگ دیگری برای گناباد و کشورمان خواند.
وی گفت:ثبت زعفران ایران به عنوان یک سیستم پایدار تولید در فائو یک امتیاز بسیار بزرگ برای صنعت زعفران و بخش کشاورزی در ایران است.
محتوای این صفحه
ثبت زعفران گناباد در فائو
اولین اهمیت این قضیه، اعتبار بخشیدن به زعفران ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان است.
دومین اهمیت، افزایش ارزش افزوده زعفران ایران است به دلیل ابنکه توسط سازمان های بین المللی شناخته شده و اعتبار بیشتری به آن داده می شود که طبعا سود اصلی آن به کشاورزان و تولید کنندگان خواهد رسید.
عمادی در ادامه افزود: سومین اهمیت، افزایش کمک های بین المللی کارشناسی سازمان های بین المللی بخصوص فائو با ایران است که از این طریق ما می توانیم سیستم پایدار تولید کنونی زعفران ایران را تقویت و تولید و بهره وری را افزایش دهیم و پایداری سیستم تولیدی زعفران در ایران را بتوانیم افزیش دهیم
در گزارش فائو امده است: زعفران گناباد به عنوان یکی از محصولات شاخص جغرافیایی کشور ایران به شمار می آید. سهم و رتبه تولید و صادرات ایران در این زمینه خود شاهدی بر این مدعاست که این کشور به عنوان اولین تولید کننده و ازنظر کیفیت در بین سایر کشورهای مطرح درجهان منحصر به فرد است.
فائو تاکید کرد استان خراسان بزرگترین تولید کننده زعفران جهان است.وزیر جهاد کشاورزی و گرادسیانو واسیلوا مدیرکل فائو در خصوص گسترش شناسایی جهانی پیشینه تاریخی و تنوع زیستی کشاورزی در کشورمان و تکمیل پرونده های مربوطه، «نظام زراعت زعفران مبتنی برقنات» به عنوان پنجاه و پنجمین میراث کشاورزی مهم جهان و سومین میراث کشاورزی جهانی از ایران در سازمان فائو به ثبت رسید.
کشاورزی گناباد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی،بنابر اعلام فائو، این دستآورد مهم با پذیرش مدارک، مستندات و دفاعیه های ارائه شده در اجلاس اخیر گروه مشاوران علمی (SAG) دبیرخانه میراث های مهم کشاورزی جهانی (GIAHS) در مقر سازمان فائو در شهر رم حاصل شد. این ثبت با پایلوت روستای سنو شهرستان گناباد استان خراسان رضوی صورت گرفت.
وزارت جهاد کشاورزی این ثبت جهانی را به تمامی زعفرانکاران، فعالان زنجیره ارزش زرپران و جامعه کشاورزی کشور تبریک گفته و آن را نشانه ای از پیوند عمیق مردم منطقه با اصول بهره برداری پایدار از منابع آب و خاک در گذر تاریخ می داند.
لازم به ذکر است ثبت میراث های کشاورزی مهم جهانی (GIAHS) ابتکار عمل سازمان فائو می باشد که از سال ۲۰۰۲ آغاز گردیده است.
هدف از این ابتکار عمل، شناسایی، معرفی و حفاظت از میراث کشاورزی جهانی است.
هر پرونده که درخواست ثبت در این نظام را دارد باید واجد شرایط پنج معیار: نقش آن در امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی، تنوع زیستی کشاورزی، دانش محلی و بومی و سنتی، فرهنگ و نظامهای ارزشی و سازمان های اجتماعی و چشم اندازهای طبیعی و گردشگری کشاورزی باشد و همچنین کشور درخواست کننده باید یک برنامه عمل جامع برای حفاظت و صیانت و توسعه آن به فائو را ارائه دهد.
از میان هزاران درخواست واصله از کشورهای مختلف، پیش از این فقط پنجاه و چهار درخواست در کل جهان موفق به عبور از فرآیند سخت گیرانه نظام ثبت فائو گردیده بودند که از کشورمان «نظام کشاورزی مبتنی بر قنات در کاشان» در سال ۱۳۹۳ و «نظام تولید انگور ملایر» در سال ۱۳۹۷ به عنوان اولین و دومین میراث کشاورزی مهم جهانی از کشورمان نیز در میان این فهرست قرار دارند.
گناباد مرکز شهرستان گناباد است ودر جنوب استان خراسان رضوی گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری شهر مشهد واقع شده است. این شهر از کهنترین و قدیمی ترین شهرهای ایران است و قدمت شهرداری (بلدیه)در آن به سال ۱۳۱۶ می رسد. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار جمهموری اسلامی ایران ، جمعیت شهر گناباد ۴۰/۷۷۳ نفر بودهاست. این شهر از نظر جمعیت ۲۱۵ اُمین شهر کشور و ۱۳ اُمین شهر استان خراسان رضوی است.
گناباد به داشتم قنات های قدیمی و متعدد معروف است.عمده محصولات کشاورزی گناباد شامل زعفران و پسته و.. می باشد.که در این میان زعفران گناباد در ایران و جهان شهرت خاصی دارد.که این شهرت بیشتر به دلیل رنگ و بو و عطر دل انگیز زعفران گناباد است.
زعفران گناباد ثبت جهانی شد
خواندن این مطلب ۳ دقیقه زمان می برد.